logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula
information@1hg.net
Call us 804.740.7500
Monday - Friday 8AM-5PM
5701 Grove Avenue, Richmond, VA 23226

Virginia Institute of Marine Science Davis Hall

Virginia Institute of Marine Science Davis Hall

HG designed an entrance that combines sustainability, stormwater as an amenity, and learning opportunities for the study program. Early in the concept phase, HG suggested bio-retention features as an attraction for users to encounter upon entering the research facility. A bridge over a bio-retention area connects parking, sidewalk and front doors, and serves as a ‘living lab’ for science students to be educated on natural material as water filtration. HG designed a tiered outdoor classroom down to the river, and implemented several naturalized micro stormwater management amenities and native planting around the building in place of typical landscaping.

Research for bridge material includes locally harvested black locust lumber, and interpretive signage were implemented to highlight the function of the bio-retention areas, which not only treat stormwater from the building roofs, but provide habitat and naturalized frontage for the facility. The project is pursuing LEED Silver certification.

LOCATION: Gloucester Point, VA
CLIENT: College of William and Mary
ARCHITECT: Moseley Architects
DATES: Start: 2014, Completion: 2018
DISCIPLINES: Master Planning, Landscape Architecture, Stormwater Concepts
TEAM: Charlene Harper, PE, David Gerstenmaier, PLA

Tags:

Landscape Architecture, Master Planning, Moseley Architects, Stormwater Concepts, Stormwater Management