UR Queally Admissions Center

HG Design Studio collaborated with SMBW Architects on the site design for this new admissions center; the complex geometries of the site are tightly connected to the geometries of the building, so building and site needed to be developed as an integrated whole.  In addition, the site was topographically challenging and required extensive study to determine the siting and orientation of the building.  A curving pathway and low wall lead visitors to the front door from UR Drive and the parking lot across the street.  The pathway passes through an allee of Serviceberry and leads to the entry plaza.  Tour groups of prospective students will be gathered in this plaza to start campus tours; other groups will be gathered in the cloister courtyard.  The bluestone-paved courtyard features a central panel of Bermuda Grass with arching stone bands creating a pattern that plays off some of the detailing of the building.  A fountain and aerial hedge of Fastigiate Hornbeam enclose the courtyard on the far side.  They add an amenity for this space, which will be used for donor functions as well as prospective student gatherings.
Location
Richmond, VA
CLIENT
University of Richmond
Architect
SMBW
DATES
Start: 2013
Completion: 2016
DISCIPLINES
Landscape Architecture
Construction Management
TEAM
David Gerstenmaier, PLA