JMU Chandler Courtyard

Sustainability and stormwater management were the driving forces behind the Chandler Courtyard project. A busy 40-year-old crumbling concrete courtyard surrounded by three dormitories and an academic buildingwas redesigned to reduce impervious area and add green space. The design ties together the adjacent buildings with a series of open green spaces and intimate seating configurations. The pre-development impervious surface area of the courtyard was decreased by a quarter of an acre and an overall storm-water management strategy was incorporated. Stormwater runoff headed for the lake was reduced in quantity and improved in quality through the use of bio-retention areas. The bio-filtration planters manage stormwater on-site and provide lush gardens in the middle of the courtyard. The courtyard was also designed to accommodate the circulation needs of the student dorm population. Beach volleyball and an outdoor dining terrace with a view of the lake are popular features within the space.
Location
Harrisonburg, VA
CLIENT
James Madison University
CONSTRUCTION COST
$775,000
DATES
Start: 2010
Completion: 2012