Trip Down Memory Lane: Collegiate School

In the early 1990’s, Collegiate School retained HG Design Studio to study the previous master plan and to develop new ideas that accelerated their goals for improved, high-quality educational facilities. The improvement of Upper, Middle, and Lower School classrooms, the addition of a Performing Arts Center, and the improvement of sports facilities were among their major goals. Major objectives for the campus included: strengthening the main entrance and identifying the center of campus in a way that respects and enhances the surrounding residential community; organizing and improving the safety of student/vehicular circulation; and beautifying and creating outdoor spaces for a multitude of uses from active play to quiet study.

After the successful completion of Upper School and Middle School improvements, the Lower School campus renovation became a high priority. Like the outdated and inefficient classroom buildings, the exterior play spaces and vehicular/pedestrian circulation patterns were conflicting and unsafe by modern standards. Completed in 2001, the improved Lower School Campus includes ample parking, age-appropriate equipment, and a combination of new architecture and site walls to provide secure containment for both active play areas and passive courtyard spaces.

Several years later, HG Design Studio was part of the design team that expanded the loop road and parking lot for the Dining and Academic Commons at Collegiate School. With input from the school and community members, our designers developed landscape, hardscape and lighting plans including accent paving patterns, a pedestrian bridge, colorful planting and safety amenities. We took this project from schematic design through construction administration, and guided the plans through Henrico County’s review and approval process.

We continued our relationship with the Collegiate School by providing landscape architecture and construction administration for the team that completed the school’s new aquatics center. The highlight of the building is the inclusion of the record-setting pool from the Omaha Olympic Trials, which was dismantled, shipped to its new location in Virginia and reassembled for this natatorium. HG created full landscape plans, including planting plans, hardscape designs, accent lighting plans and irrigation plans.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment